Ημερίδα Επιστημονικής Εταιρείας Χειρουργικής Στόματος 15/02/2014

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16/2/2014 στο Ξενοδοχείο CARAVEL η 2η ημερίδα της Επιστημονικής Εταιρείας Χειρουργικής Στόματος. Στην κατάμεστη από συναδέλφους αίθουσα χωρητικότητας άνω των 800 ατόμων αναπτύχτηκε η πλούσια θεματολογία της ημερίδας με κεντρικό θέμα: «Επίκαιρα προβλήματα στην καθημερινή οδοντιατρική πράξη».

Η ανταπόκριση των συναδέλφων, η οποία εκφράστηκε τόσο με τη μεγάλη προσέλευση, όσο και με την ενεργό συμμετοχή τους, κατέδειξε για άλλη μια φορά το ενδιαφέρον και την ευαισθησία του σύγχρονου οδοντιάτρου σε θέματα και προβληματισμούς που αφορούν στην καθημερινή οδοντιατρική πράξη.

Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας έκανε ο Αν. καθηγητής και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Χειρουργικής Στόματος κ. Φρ. Φραγκίσκος ο οποίος, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, παρουσίασε τους στόχους και τις μελλοντικές επιδιώξεις της εταιρείας.

Την ημερίδα χαιρέτησαν με θερμό μήνυμα ο Πρύτανης της Οδοντιατρικής Σχολής της Βουλαγαρίας A. Filtsef,  ο κ. Α. Υφαντής, πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών που είχε θέσει την ημερίδα υπό την αιγίδα του, η κ. Μ. Μενενάκου, πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά και ο τ. Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιαστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χ. Κίττας.

Στη συνέχεια, ο πρώτος ομιλητής, κ. Κ. Βλαστός, Επιστημονικός Συνεργάτης της Διαγνωστικής και Ακτινολογίας Στόματος Ε.Κ.Π.Α ανέπτυξε το θέμα «Η ακτινολογία στην εμφυτευματολογία», περιγράφοντας την αναγκαιότητα των διαφόρων ακτινογραφικών τεχνικών τόσο προεγχειρητικά, κατά την διαμόρφωση του σχεδίου θεραπείας, όσο και μετεγχειρητικά, κατά τον επανέλεγχο των εμφυτευμάτων και τη φάση διατήρησης του θεραπευτικού αποτελέσματος.

Ο επόμενος ομιλητής, κ. Γ. Νεόφυτος, Diplomate Εμφυτευματολογίας, ανέπτυξε το ιδιαιτέρως ενδιαφέρον θέμα «Επένθετες οδοντοστοιχίες επί εμφυτευμάτων», αναφέροντας τις ενδείξεις εφαρμογής της τεχνικής αυτής και παρουσιάζοντας εξαιρετικές περιπτώσεις αποκατάστασης ασθενών με επιεμφυτευματικές οδοντοστοιχίες.

Το πρώτο μέρος της συνεδρίας έκλεισε με την ομιλία του ο Αν. καθηγητής κ. Φ. Φραγκίσκος παρουσιάζοντας το θέμα «Άμεση τοποθέτηση εμφυτευμάτων σε μετεξακτικά φατνία». Σύμφωνα με τον ομιλητή, η μέθοδος αυτή θεωρείται πλέον επιτυχής και αξιόπιστη. Αναφέρθηκαν λεπτομερώς τα πλεονεκτήματα, οι ενδείξεις, τα στάδια και οι βασικές αρχές τοποθέτησης άμεσων εμφυτευμάτων.  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε επίσης η προβολή Video με την παρουσίαση περίπτωσης ασθενούς στον οποίο πραγματοποιήθηκε άμεση τοποθέτηση εμφυτευμάτων μετά από πολλαπλές εξαγωγές στην κάτω γνάθο