ΗΜΕΡΙΔΑ
EΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΤΟΜΑΤΟΣ

ΣΥΝΗΘΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Hotel Divani Caravel
Αίθουσα Ολυμπία

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23/2/2013 στο Ξενοδοχείο CARAVEL, η 1η ημερίδα της Επιστημονικής Εταιρείας Χειρουργικής Στόματος. Στην κατάμεστη από συναδέλφους αίθουσα χωρητικότητας άνω των 750 ατόμων αναπτύχτηκε η πλούσια θεματολογία της ημερίδας με κεντρικό θέμα: «Συνήθη προβλήματα που απασχολούν το γενικό οδοντίατρο». Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας έκανε ο αν. καθηγητής και πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Χειρουργικής Στόματος κ. Φραγκίσκος Φραγκίσκος ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, παρουσίασε εν συνεχεία τους στόχους και τις μελλοντικές επιδιώξεις της εταιρείας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας ειδικότητας «χειρουργικής του Στόματος» με βάση πρόσφατη οδηγία της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία η Χειρουργική του Στόματος αποτελεί ξεχωριστή ειδικότητα από αυτή της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, διάκριση που ήδη ισχύει σε πολλές χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης.

Την ημερίδα χαιρέτησαν με θερμό μήνυμα ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας κ. Αθανάσιος Κατσίκης και εκ μέρους του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά που και είχε θέσει την ημερίδα υπό την αιγίδα του, ο γ.γ. κ. Γεώργιος Νεόφυτος. Στη συνέχεια Ο πρώτος ομιλητής, καθηγητής κ. Χρήστος Μάρτης αφού έκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή από τη «Χειρουργική στόματος στη Γναθοπροσωπική Χειρουργική», ανέπτυξε το θέμα «Μικρές χειρουργικές επεμβάσεις στο οδοντιατρείο». Επίσης υποστήριξε θερμά την αναγκαιότητα δημιουργίας ειδικότητας «χειρουργικής Στόματος» στην οδοντιατρική.

Ο επόμενος ομιλητής, αν. καθηγητής κ. Γεώργιος Λάσκαρης ανέπτυξε το ιδιαιτέρως ενδιαφέρον θέμα «Κλινικοί και εργαστηριακοί δείκτες εξαλλαγής της λευκοπλακίας και θεραπευτικές προεκτάσεις», αναφέροντας τους κλινικούς δείκτες που οδηγούν σε υποψία εξαλλαγής καθώς και την τελική εκτίμηση αυτού του κινδύνου με βάση ιστοπαθολογικά κριτήρια. Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε και η ομιλία του τρίτου ομιλητή κ. Γεώργιου Λάζαρου, καρδιολόγου, επιμελητή Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου ΓΝΑ, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στη αντιμετώπιση του καρδιολογικού ασθενούς στο οδοντιατρείο, περίπτωση που, ως γνωστό χρήζει ειδικής μεταχείρισης κατά την καθημερινή οδοντιατρική πράξη.
 
Το πρώτο μέρος της συνεδρίας έκλεισε με την ομιλία του ο αν. καθηγητής κ. Φραγκίσκος Φραγκίσκος παρουσιάζοντας το θέμα «Ακρορριζικές αλλοιώσεις: αξιολόγηση και αντιμετώπιση» κατά το οποίο τονίστηκε η σημασία της σωστής διάγνωσης και οι τρόποι αντιμετώπισής του προβλήματος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε επίσης η προβολή Video με την αφαίρεση υπολειμματικής κύστης και την πλήρωση της κοιλότητας με μόσχευμα PRGF.

Το δεύτερο μέρος της ημερίδας άνοιξε ο, κ. Γεώργιος Νεόφυτος Diplomate Εμφυτευματολογίας ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Εμφυτεύματα στην αισθητική ζώνη», υπογραμμίζοντας τη σημασία της αποκατάστασης ελλειπόντων δοντιών της πρόσθιας περιοχής της άνω γνάθου με οστεοενσωματούμενα οδοντικά εμφυτεύματα λόγω της ιδιαιτερότητας και των απαιτήσεων της αισθητικής ζώνης.

Ο επόμενος ομιλητής, αν καθηγητής κ. Φραγκίσκος Φραγκίσκος, στη δεύτερη εισήγησή του αναφέρθηκε λεπτομερώς στις επείγουσες καταστάσεις που ενδέχεται να προκύψουν στο χώρο του οδοντιατρείου και τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης φαρμάκων, εργαλείων και υλικών τα οποία να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκη. Υπογράμμισε επίσης ότι τόσο η έγκαιρη και σωστή διάγνωση όσο και η ενδεδειγμένες κατά περίπτωση πρώτες βοήθειες μπορούν να αποδειχθούν ενέργειες ζωτικής σημασίας. Στη συνέχεια, ο καθηγητής και διευθυντής του εργαστηρίου οδοντοφατνιακής χειρουργικής, χειρουργικής εμφυτευματολογίας και ακτινολογίας του ΑΠΘ κ. Αναστάσιος Τσίρλης ανέπτυξε το ενδιαφέρον θέμα «Οδοντιατρική αντιμετώπιση ασθενών που κάνουν χρήση αντιπηκτικών και αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων» παρουσιάζοντας εμπεριστατωμένα πολύ σημαντικά στοιχεία σχετικά με την αναγκαιότητα ή μη διακοπής της αντιπηκτικής αγωγής πριν από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση στη στοματική κοιλότητα.

Την ημερίδα έκλεισε με την επίσης ενδιαφέρουσα ομιλία του ο επιστημονικός συνεργάτης ΕΚΠΑ κ. Νικόλαος Μερεντίτης που είχε ως θέμα «Πρόληψη και θεραπεία στοματικών βλαβών σε ασθενείς που λαμβάνουν διφωσφονικά φάρμακα». Ο ομιλητής αναφέρθηκε στη σημασία της προετοιμασίας του ασθενούς πριν από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση στο στόμα και παρουσίασε το πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθείται στις περιπτώσεις αυτές, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος επιπλοκών. Η ημερίδα έλαβε τέλος με συζήτηση και ερωτήσεις από τους συνέδρους προς τους ομιλητές και στη συνέχεια μεταξύ των παρευρισκομένων έγινε κλήρωση ενός εκπαιδευτικού σεμιναρίου στην Αγγλία, προσφορά της διοργανώτριας εταιρείας Diaskepsis-Matina Tsami. Τη συνάδελφο κ. ……..που ανεδείχθη τυχερή της κλήρωσης συνεχάρη ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Φρ. Φραγκίσκος.

Ο πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Χειρουργικής Στόματος και το Δ.Σ. εκφράζουν θερμές ευχαριστίες στους ομιλητές, τους προεδρεύσαντες και τους συναδέλφους που αγκάλιασαν την ημερίδα, η οποία, σύμφωνα με τα έντυπα αξιολόγησης που μοιράστηκαν και συμπληρώθηκαν από τους συναδέλφους ικανοποίησε πλήρως ως προς τη θεματολογία, την παρουσίαση και την οργάνωσή της.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΤΟΜΑΤΟΣ

Newsletter

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter της Επιστημονικής Εταιρείας Χειρουργικής Στόματος και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία νέα μας

Το περιεχόμενο αυτού του ιστοτόπου και όλα τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ανήκουν στην Επιστημονική Εταιρεία Χειρουργικής Στόματος. H ενσωμάτωση περιεχομένου του ιστοτόπου σε άλλο ιστότοπο ή αναπαραγωγή του ιστοτόπου ή του περιεχομένου (είτε με σύνδεση, αναπαραγωγή ή με άλλη μέθοδο) επιτρέπονται με την ρητή συναίνεση της Επιστημονικής Εταιρείας Χειρουργικής Στόματος.

dual.design